sant och falsk!

lite trevlig fakta så här på kvällen :)


Det är farligt att kombinera sprit med penicillin!

Falskt!

Detta är en klassisk myt som levt kvar. Alkoholen har ingen direkt inverkan på penicillinets effekt. Däremot är det ju så att om vi dricker mycket försämras vårt immunförsvar, vilket naturligtvis kan vara extra känsligt om vi har en infektion i kroppen. Genom att alkoholen lägger beslag på många ämnen i levern för sin förbränning kan däremot omsättningen av olika läkemedel som exempelvis penicillin påverkas på ett negativt sätt.

Om jag äter salt dagen efter minskar baksmällan!

Sant!

Förlust av olika salter är också en delförklaring till bakfylla. Saltintag dagen efter kan därför ha en viss effekt. Denna är dock säkerligen marginell. Tillförsel av salter (och andra ämnen) innan du börjar dricka eller innan du går till sängs bör dock ha lite bättre effekt än ett intag dagen efter.

Tre glas mjölk innan jag lägger mig lindrar symptomen dagen efter!

Sant!

Intag av mjölk innan man går och lägger sig efter en festkväll bidrar möjligen något till lindrigare bakfyllesymptom, eftersom vätskeförlust är en av orsakerna till symptomen. Tillförsel av vätska och mjölkens lenande effekt på en något irriterad mage och tarm kan vara förklaringar. Effekten är dock relativt begränsad.


Man blir sugen på skräpmat dagen efter?

Sant! 

När alkoholen förbränns krävs stora mängder B-vitamin. Detta hittar vi normalt i kolhydratrika produkter som bröd, mjöl, pasta, kakor, frukt mm och kan möjligen bidra till ett ökat sug. Men det är nog främst det faktum att vi känner oss trötta, orkeslösa och lite nere efter en natts festande som gör att vi gärna äter traditionellt onyttig mat. Denna innehåller ofta mycket socker och snabba kolhyd-rater som höjer blodsockret och för tillfället gör oss lite piggare, och mycket fett som gör oss mätta och ger en känsla av välbefinnande, vilket kan behövas för att kompensera dagen efter-misären.


Sprit gör oss ”fyllekåta”?

Sant!

När vi dricker öl, vin eller sprit slår vi ut den del av hjärnan som styr vårt analytiska tänkande. Orsak-verkan-sambandet dämpas och alla tankar på eventuella konsekvenser av en tillfällig flört bleknar. Samtidigt aktiveras den så kallade mellanhjärnan. Därifrån styrs våra lustkänslor, vilka innefattar vår sexuella drivkraft.

Detta i kombination med att testosteronproduktionen hos män tillfälligt ökar (för att därefter minska) gör att de flesta blir mer sexuellt orienterade när de är onyktra. Däremot är det ett välkänt faktum att den sexuella förmågan oftast minskar i takt med alkoholmängden.

Man blir spralligare av champagne än av annan alkohol!

Sant!

Vissa alkoholhaltiga drycker går fortare ut i blodet än andra. Champagne är ett exempel. På grund av kolsyran absorberas den snabbare i tolvfingertarmen och övriga tunntarmen. Själva drickandet har ju också betydande psykologiska effekter. Många tester visar att det är våra förväntningar på alkoholen som gör att vi beter oss berusat. Champagne är ofta förknippat med fest och lyx och stärker sannolikt glädjeeffekten ytterligare, vilket får oss att känna oss lite spralligare. I kemisk betydelse spelar det dock ingen roll vad vi dricker. Effekten av all alkohol oavsett form, i motsvarande mängd med jämförbar alkoholstyrka, är densamma.

Man blir fullare om man blandar huvudvärkspiller och alkohol!

Falskt!

Detta är en mycket farlig myt. Tabletter mot huvudvärk innehåller paracetamol eller acetylsalicylsyra. Båda är ofarliga vid rätt dosering, men kan vara farliga i kombination med alkohol. Överdosering kan ge upphov till livshotande leverskador eller inre blödningar. Fullare blir man inte heller, eftersom inget av ämnena har någon direkt effekt på det centrala nervsystemet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0